Olemme Kuopion Perheentalolla kohdanneet viime vuosien aikana lukuisia lapsiperheitä. Erilaisia, moninaisia perheitä, joita kaikkia on yhdistänyt halu viettää aikaa toisten perheiden kanssa ja tarve löytää vertaistukea vanhemmille ja lapsille. Ihmisellä on inhimillinen tarve olla vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa, tarve saada kuulua porukkaan, tarve tulla kuulluksi ja hyväksytyksi omana itsenään. Kohtaamispaikat täyttävät tämän inhimillisen tarpeen.


Perheentalot ovat kaikkien perheiden yhteisiä kohtaamispaikkoja. Perheentalot tukevat lapsiperheiden elämää ja arjen sujuvuutta erilaisten toimintamuotojen avulla sekä luovat osallisuuden mahdollisuuksia niin lapsille kuin aikuisille. Itä-Suomen alueelta Perheentalot löytyvät Kuopiosta, Joensuusta ja Iisalmesta.

Video Kuopion perheentalosta

Matalan kynnyksen toiminta antaa perheen vanhemmille ja aikuisille mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin, keskustella toisten samassa elämäntilanteessa olevien perheiden kanssa sekä saada neuvoja ja ohjeita arkeen liittyvissä asioissa. Lapsille talo tarjoaa mahdollisuuden toisten lasten kanssa olemiseen, leikkiin, pelaamiseen, askarteluun ja muuhun yhteiseen toimintaan. Lapsille järjestetään erilaisia mukavia ja innostavia tuokioita ja lapset saavat tietoa mm. terveyteen liittyvistä asioista Nalleneuvola-toiminnassa sekä mahdollisuuden oppia tukiviittomia musahetkillä ja satutuokioilla.
Perheentalon toiminnassa ja erilaisissa Perheentalolla kokoontuvissa ryhmissä on ollut huikeat 32 000 osallistujaa syyskuun 2018 loppuun mennessä, näistä osallistujista tukea tarvitsevia lapsia ja perheitä oli 3547 osallistujaa. Mikä Perheentalosta tekee paikan, jonne perheet haluavat tulla uudelleen? Miten voisimme kehittää toimintaa tulevina vuosina?


Toiminnan vahvuutena on mukana oleva laaja yhteistyöverkosto, jonka toivotaan kehittävän kaikille yhteistä toimintaa perheiden tarpeiden mukaiseksi. Iltaisin ja viikonloppuisin talossa kokoontuvat esimerkiksi järjestöjen omat vertaisryhmät, joiden kautta talon toiminta muokkautuu monipuoliseksi ja laajaksi. Talolla kokoontuu niin xxx kuin esimerkiksi liikuntavammaisten lasten ja vanhempien vertaisryhmä. Perheet, yhdistykset ja järjestöt ovat toiminnassa yhdenvertaisessa asemassa. Tavoitteena on, että erilaiset perheet saavat jokainen jotakin toiminnasta. Toiminnan kehittämiseen tarvitaankin juuri perheitä, järjestöjä, vapaaehtoisia, opiskelijoita, jotka tekevät näkyväksi lapsiperheiden tarpeet ja toteuttavat toimintaa yhdessä. Tarpeet ja toiveet muuttuvat, Lape-uudistus tuo mukaan uusia tuulia myös kohtaamispaikkojen toimintaan. Totta on kuitenkin se, ettei yksi toimija voi yksin järjestää laajaa, moninaisia perheitä palvelevaa toimintaa. Siihen tarvitaan monitoimijuutta, yhdessä tekemistä.
Kutsumme perheitä säännöllisesti perheraateihin arvioimaan ja kehittämään kanssamme toimintaa. Eräs perhe kuvasi Perheentaloa kulttuurien sulattamoksi, missä kohtaaminen voimaannuttaa. Perheentalon hyvä mieli nousee torin alta Apajasta torille ja näkyy Kuopion katukuvassa. Voisiko hanketoimijat saada lämpimämpää palautetta toiminnasta.

Perheentalon toiminnan käynnistivät yhdessä Pelastakaa Lapset ry:n, Savon Vammaisasuntosäätiön ja Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiön hankkeet. Hankkeiden toimintaa rahoittaa STEA.

 

Hankkeiden puolesta

Maarit Mykkänen,

Savon Vammaisasuntosäätiö

 

Kuopion perheentalo – kaikkien perheiden kohtaamispaikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *