Perheraati on vuorovaikutuksellinen keino kerätä kokemustietoa niin vanhemmilta kuin lapsilta. Perheraadissa voidaan kysyä palautetta, pyytää perheitä yhdessä ideoimaan toimintaa yms. Ryhmässä voi nousta esille sellaisia asioita, joita ei esimerkiksi arjen keskusteluissa nosteta esille. Perheraadin vetäjinä on suositeltavaa toimia ulkopuolisten henkilöiden, esimerkiksi opiskelijoiden.

Kuopion Perheentalolla perheraadit käynnistettiin toiminnan käynnistyttyä keväällä 2017. Vuosittain järjestettävissä perheraadeissa on ollut mukana Savonia Ammattikorkeakoulun opiskelijat niin projektiopintojen kuin harjoitteluiden kautta. Ensimmäinen perheraati toteutettiin täysin opiskelijavoimin ja edelleen Perheentalon perheraadissa silloin hyväksi havaittuja menetelmiä ja käytäntöjä käytössä.

Kuopiossa Perheraati sai maskotikseen Mauri Mäyräkoiran. Talolta löytyvät painokoiran mukaan. Savonian opiskelija Emma Mälkki piirsi Maurin ja suunnitteli perheraadin tuloksista Mauri Mäyräkoiran- sanomat. Perheraadissa niin lapset kuin aikuisetkin vastaavat samoihin kysymyksiin. Lasten kanssa käytetään paljon kuvia ja erilaisia toiminnallisia menetelmiä. Perheraadissa mahdollistetaan osallistuminen myös pienille ja tukea tarvitseville lapsille.

Mauri Mäyräkoira Kuva:Emma Mälkki

Vuoden 2019 kevään perheraati järjestetään Iisalmessa 28.2.2019 ja Kuopion Perheentalon vuoden 2019 ensimmäiseen Perheraatiin 6.3.2019 saadaan mukaan Kuopion kaupungin apulaiskaupunginjohtajat Jari Saarinen ja Pekka Vähäkangas keskustelemaan perheiden ja lasten kanssa.

Perheraati voikin toimia lasten ja perheiden osallisuuden edistäjänä arkisissa ympäristöissä ja toimintojen kehittämisessä mutta myös yhteiskunnallisen vaikuttamisen kanavana!

 

 

Perheraati

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *