Toukokuisena päivänä Siilinjärven Perheentalolla käy iloinen hyörinä. Katosta roikkuvat värikkäät hedelmien kuvat ja tervetulotoivotus ovella houkuttelevat astumaan peremmälle. Isoon omenapuuhun lisäillään toiveomppuja Siilinjärven Perheentalon tulevasta toiminnasta. Seinällä olevan sateenkaaren molempiin päihin puolestaan alkaa hahmottua kuva Unelmien perheentalosta. Ilmassa leijaileva kahvintuoksu ja evästarjoilu kiinnostavat niin pieniä kuin isojakin kävijöitä. Perheen pienimmät livahtavat nopeasti Nalleneuvolaan hoitamaan nalleja ja tekemään niille mm. terveystarkastuksia. Seinälle alkaa muodostua upea viiri värikkäistä ja kauniisti kuvioiduista lipuista. Joku on jo touhuttuaan ennättänyt leponurkkaan pötköttelemään vanhemman siliteltäväksi.

Kaikessa touhussa on kyse Savonian sosionomiopiskelijoiden järjestämästä Siilinjärven Perheentalon suunnittelupäivästä. Jo keväällä järjestetty päivä oli osa moniammatillisia hankeopintoja ja sen tarkoituksena oli kerätä lapsiperheiden ja yhteistyöverkoston toiveita ja ideoita tulevan toiminnan sisällöstä. Tavoitteena oli myös ideoida tilojen sisustusta.

Avoin kohtaamispaikka lapsiperheille

Perheentalo on hankerahoitteinen matalankynnyksen yhteistalo, jonne ovat tervetulleita kaikki lapset aikuisineen. Talolla voi tavata muita lapsia ja aikuisia, saada uusia ystäviä, leikkiä, askarrella tai osallistua eri järjestöjen tuottamiin teemailtoihin ja toimintaan. Toiminnan tavoitteena on tukea lapsiperheitä ja heidän hyvinvointiaan sekä auttaa perheitä löytämään oman alueensa ammattiavun ja vertaistuen piiriin. Talon toiminta suunnitellaan perheiden toiveiden pohjalta ja sen sujuvuudesta vastaa perheentalon ohjaajat sekä vapaaehtoiset. Elokuussa avautunut Siilinjärven Perheentalo on järjestyksessään jo neljäs. Aikaisemmin toimintansa ovat aloittaneet Perheentalot Kuopiossa, Iisalmessa ja Joensuussa. Siilinjärven Perheentalon toiminnasta vastaa Huoltoliitto ry ja se on STEA-rahoitteista.

 

Hedelmällistä tapahtuman suunnittelua

Hankkeen aikana pääsimme rakentamaan suunnittelupäivää lähes tyhjästä, sillä ensimmäisen kerran helmikuussa tavatessamme Perheentalo oli kokonaisuudessaan vasta hahmottumassa. Kevään mittaan Perheentalo sai oman koordinaattorin, tuleva tila varmistui ja me opiskelijat saimme jaettua vastuualueet kunkin vahvuuksia hyödyntäen. Vaikka emme tunteneet toisiamme etukäteen, yhteistyö sujui alusta asti jouhevasti.

Tapahtuma alkoi muodostua erilaisten toiminnallisten suunnittelupisteiden ympärille. Yhtenäisen ilmeen vuoksi tapahtumalle valittiin teemaksi hedelmät, jotka ovat paitsi värikkäitä, selkeitä ja houkuttelevia, myös kaikenikäiselle tuttuja ja sopivan neutraalejakin. Toimintapisteet merkittiin isokokoisilla ja pahville maalatuilla hedelmien kuvilla, jotka riippuivat katosta. Lisäksi teema huomioitiin tarjoiluissa, sillä evääksi tapahtumassa tarjottiin hedelmää. Kevät sujui suunnitellessa toimintaa sekä erilaisten askartelun ja hankintojen parissa. Etukäteisvalmistelua oli paljon, mm. askartelua, hankintoja ja pisteiden suunnittelua, mutta saimme kaiken tehdyksi aikataulussa. Alussa niin tyhjästä ja autiosta tilasta rakentui lopulta visuaalisesti hieno kokonaisuus.

Askartelua, tunnustelua ja pötköttelyä toimintapisteillä

Rakensimme kaikkiaan kuusi erilaista toimintapistettä. Yhteistyössä SPR:n kanssa rakentui keltaisen sitruunan alla sijaitseva Nalleneuvola, jossa lapset saivat hoitaa nalleja ja aikuiset kertoa toiveitaan Nalleneuvolan tulevista teemoista. Kiivihedelmän luona oli mahdollisuus osallistua yhteisen lippuviirinauhan tekoon. Komealla päärynällä merkitty toiminnallinen aistirata tarjosi mahdollisuuden tunnustella eri materiaaleja, tuoksutella eri tuoksuja ja yhdistellä varjokuvia. Pisteellä saatiin toiveita kommunikaatioon ja saavutettavuuteen liittyen. Pisteellä oli mahdollisuus myös pötkötellä levähdyspaikassa. Keltainen ananas ohjasi äänestämään parasta pohjapiirustusta ja logoa sekä antamaan oman ehdotuksensa Perheentalon sloganiksi. Suuren punaisen omenan luona sai toivoa teemoja aamupala- ja iltateehetkiin. Ompunmuotoiset toiveet sai kiinnittää isoon puuhun, josta päivän päätteeksi poimittu sato oli suurenmoinen. Banaanipisteellä haukattiin banaania ja muuta välipalaa. Vesimeloni johdatti Unelmien Perheentalo-pisteelle, jota koristi suuri värikäs sateenkaari ja kaksi poutapilveä. Pisteellä osallistujat saivat kirjoittamalla, piirtämällä tai valmiiden kuvien avulla kertoa, millainen heidän toiveidensa mukainen Perheentalo olisi.

Mitä opimme?

Suunnittelutapahtuma opetti meille ennen kaikkea yhteistyötä ja sen voimaa. Tällainen monitoimijainen hanke on oiva esimerkki siitä, kuinka osallistujien erilaisia vahvuusalueita hyödyntämällä saadaan aikaan hieno kokonaisuus. Oppia saimme myös kaikesta siitä, mitä tapahtuman järjestämisessä tulee ottaa huomioon. Pohdimme muun muassa turvallisuuteen liittyviä tekijöitä ja markkinoinnin tärkeyttä ja sen toteutusta. Osaltaan oppia tuli myös epävarmuuden sietämisestä. Tapahtumaa suunniteltaessa on mahdotonta etukäteen tietää, kuinka paljon ihmisiä lopulta saapuu paikalle. Ehkä merkittävin oppimiskokemuksemme liittyi kuitenkin osallisuuteen. Oli hienoa olla järjestämässä tapahtumaa, jossa osallisuus ja sen tukeminen oli kantavana ajatuksena aina ensimmäisestä suunnittelupalaverista toteutukseen asti. Usein osallisuus jää kauniiksi sanoiksi ja tavoitteeksi varsinaisen toiminnan taustalle. Tässä tapahtumassa osallisuus oli sen sijaan läsnä varsin konkreettisella tavalla. Tästä saimme positiivista palautetta myös kävijöiltä.

 

Tietoa Siilinjärven Perheentalon toiminnasta löytyy osoitteesta https://www.siilinjarvenperheentalo.com/

 

Lukemasi blogiteksti on tehty osana sosionomi AMK tutkinto-ohjelman moniammatillisen hanketyön opintoina.

 

Kirjoittajat:

Anne Waldén

Sosiaalialan yliopettaja

Savonia-ammattikorkeakoulu

 

Eeva Otonkorpi

Opiskelija sosionomi (AMK)

 

Leena Huttunen

Opiskelija sosionomi (AMK)

 

Marja Pulliainen

Opiskelija sosionomi (AMK)

 

 

 

 

Värikäs ja toiminnantäyteinen suunnittelutapahtuma Siilinjärven perheentalolla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *